Wortelkanaalbehandeling / endodontologie

Tandartspraktijk Johan Huizingalaan

Endodontologie is een tandheelkundige specialisatie die zich richt op het behandelen van aandoeningen van het binnenste van de tand of kies, ook wel het wortelkanaal genoemd. Wanneer er sprake is van een endodontische aandoening, kan een wortelkanaalbehandeling ervoor zorgen dat tanden en kiezen behouden kunnen worden die anders vanwege infectie of beschadiging getrokken zouden moeten worden. Een wortelkanaalbehandeling wordt vrijwel altijd door een van onze tandartsen uitgevoerd. In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaal krom is of wanneer een behandeling opnieuw uitgevoerd wordt (herendo), dient de behandeling uitgevoerd te worden door een endodontoloog. In dit geval zullen onze tandartsen u doorverwijzen naar een endodontoloog.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Het weefsel in het binnenste van uw tand of kies noemen we pulpa. Pulpa bestaat uit zenuwen, bloedvaten en bindweefsel en is verantwoordelijk voor het geven van voeding en zenuwgeleiding aan de tand of kies. Als de pulpa beschadigd is door cariës, een tandtrauma of een infectie, kan het nodig zijn om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Tijdens zo’n behandeling wordt de beschadigde pulpa verwijderd en vervangen door een vulmateriaal om de tand of kies te behouden en verdere beschadiging te voorkomen. Als de ontsteking niet behandeld wordt, kan het zich verder verspreiden naar het kaakbot en zelfs het gezichtsbot, wat tot ernstige complicaties kan leiden.

Wanneer u met spoed een wortelkanaalbehandeling nodig heeft, kan het zijn dat we een zogenaamde endostart doen. Tijdens deze spoedafspraak zal een van onze tandartsen de wortelkanalen openmaken en doorspoelen. Op die manier wordt de ergste pijn alvast verholpen. Daarna is er nog wel een vervolgafspraak nodig voor het afmaken van de behandeling.

Heeft u last van plotselinge pijn aan uw tand of kies? Of doen uw tanden of kiezen pijn wanneer deze in aanraking komen met warm of koud eten of drinken? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling kan gewoon plaatsvinden in onze tandartsenpraktijk in Amsterdam. Aangezien we ons kunnen voorstellen dat u zich afvraagt hoe een wortelkanaalbehandeling verloopt, hebben we voor u op een rijtje gezet wat u van de behandeling kunt verwachten:

 1. Voordat de tandarts met de wortelkanaalbehandeling begint, zal hij/zij u een lokale verdoving geven om de tand of kies te verdoven.
 2. Vervolgens zal de tandarts een gaatje maken in de tand of kies om toegang te krijgen tot het ontstoken weefsel. Met behulp van speciale instrumenten zal hij/zij het ontstoken weefsel verwijderen en het wortelkanaal reinigen en desinfecteren.
 3. Nadat al het beschadigde weefsel is verwijderd, zal de tandarts het wortelkanaal vullen met een speciale vulstof om ervoor te zorgen dat het wortelkanaal afgesloten is en om verdere infectie te voorkomen.
 4. Ten slotte zal het gaatje in de tand of kies worden gesloten met een vulstof en worden afgesloten met een vulling. Indien de tand of kies erg zwak is, kan het zijn dat de tandarts u een kroon Deze kan dan in een vervolgafspraak worden geplaatst.

Uiteraard zal het enige tijd duren voordat het behandelde gebied volledig is hersteld. In enkele gevallen kan het echter zijn dat de ontsteking terugkomt en dat u opnieuw hevige pijn ervaart. In deze gevallen kan een herendo nodig zijn.

Herendo: een herbehandeling van het wortelkanaal

Een herendo, of herbehandeling van het wortelkanaal, is nodig wanneer het wortelkanaal van uw tand of kies opnieuw is gaan ontsteken na een eerdere behandeling. Het doel van een herendo is om de tand of kies te behouden, in plaats van deze te verwijderen. Voor een herendo verwijzen we u vaak door naar een endodontoloog.

Tijdens een herbehandeling wordt het wortelkanaal opnieuw schoongemaakt en voorbereid op het plaatsen van een vulsel. Dit vulsel zorgt ervoor dat de tand of kies stevig is en weer normaal kan worden gebruikt. Het is belangrijk om een herendo op tijd te ondergaan om ervoor te zorgen dat uw tand of kies behouden kan worden. Als u vermoedt dat u een herendo nodig heeft, neem dan gelijk contact met ons op voor professioneel advies.

Nazorg wortelkanaalbehandeling

Na een wortelkanaalbehandeling is het belangrijk om goed voor de behandelde tand of kies te zorgen, zodat het herstel zo voorspoedig mogelijk verloopt. Hieronder volgen enkele zaken waar u rekening mee dient te houden tijdens de nazorg van een wortelkanaalbehandeling:

 • Vermijd hard voedsel:
  Net na de behandeling is het beter om te kiezen voor zachte voeding die makkelijk te kauwen is. Daarmee vermijdt u niet alleen pijn, maar geeft u ook de geplaatste vullingen de tijd om volledig uit te harden.
 • Pijnstillers:
  Na de behandeling kunt u last hebben van pijn. In dat geval kunt u een pijnstiller slikken, zoals paracetamol of ibuprofen.
 • Controleafspraak:
  Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt de infectie van uw wortelkanaal aangepakt. Ondanks dat de infectie na de behandeling is verwijderd, kost het enige tijd voordat alles weer geheel is genezen. Daarom plannen we altijd een controleafspraak met u in, waarin we door middel van een röntgenfoto bekijken of de infectie is verdwenen en hoe het herstel ervoor staat.

Wat kost een wortelkanaalbehandeling?

De kosten van een wortelkanaalbehandeling kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en het aantal wortelkanalen dat wordt behandeld. Zo zitten er in een voortand maar twee kanalen terwijl er in een kies vier kanalen zitten. Gemiddeld variëren de kosten van een wortelkanaalbehandeling tussen de €300 en €700 euro.

Gelukkig kan uw zorgverzekering helpen om een deel van deze kosten te dekken. De hoeveelheid vergoeding die u ontvangt voor een wortelkanaalbehandeling is echter afhankelijk van uw zorgverzekering. Sommige zorgverzekeringen bieden geen of beperkte vergoeding voor wortelkanaalbehandelingen, terwijl andere een grotere vergoeding bieden. Voorafgaand aan de behandeling zullen wij een begroting opstellen, zodat u bij uw zorgverzekering kunt checken waar u aan toe bent.

Veelgestelde vragen

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Een wortelkanaalbehandeling is nodig wanneer de zenuw (pulpa) in uw tand of kies is geïnfecteerd of ontstoken. Dit kunt u merken aan:

 • pijn die lang blijft aanhouden na het drinken van koude of warme dranken;
 • spontane pijn van uw tand of kies;
 • pijn tijdens dichtbijten.

Hoelang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen dat u laat behandelen. Zo heeft een kies meer wortelkanalen dan een tand, waardoor dit meer tijd in beslag zal nemen. De behandelingsduur van een wortelkanaalbehandeling varieert van 30 minuten tot zo’n 2 uur.

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

Tijdens de behandeling zal de tandarts lokale verdoving toedienen om ervoor te zorgen dat u geen pijn voelt. Na de behandeling kunt u echter wel enige pijn of gevoeligheid ervaren. Dit is normaal en meestal tijdelijk. Als de pijn na twee weken nog aanwezig is of verergert, dient u contact met ons op te nemen.

Wat gebeurt er wanneer ik geen wortelkanaalbehandeling onderga wanneer dit wel nodig is?

Het is belangrijk om een wortelkanaalbehandeling op tijd te ondergaan, zodat de infectie of ontsteking kan worden verwijderd en uw tand of kies kan worden behouden. Het enige alternatief voor een wortelkanaalbehandeling is het trekken van een tand of kies, wat uiteraard niet de voorkeur heeft.

Wortelkanaalbehandeling Amsterdam Nieuw-West

Wanneer u op zoek bent naar een professionele tandarts in Amsterdam Nieuw-West, dan bent u bij Tandartsenpraktijk Johan Huizingalaan aan het juiste adres. Onze behandelaren zijn gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen en kunnen u professioneel en deskundig helpen bij het oplossen van uw tandproblemen. Wist u dat wij bovendien 6 dagen per week geopend zijn waarvan 2 dagen in de avond? Door onze openingstijden zo ruim mogelijk te maken, hopen we zoveel mogelijk cliënten van gepaste zorg te kunnen voorzien. Bent u nog niet bij ons ingeschreven? Geen probleem. Inschrijven kan eenvoudig via onze website.

Telefonisch contact