Algemene tandheelkunde­­­­­­­ / periodieke controle

Tandartspraktijk Johan Huizingalaan

Onder algemene tandheelkunde, valt onder andere de periodieke controle. Deze controle is van groot belang voor het behoud van uw tanden en gebit. Tijdens een periodieke controle wordt uw mond grondig onderzocht, waarbij de tandarts let op eventuele problemen zoals gaatjes, tandbederf, tandvleesproblemen en verkeerde stand van de tanden. Door regelmatig een periodieke controle in te plannen, kunnen eventuele problemen op tijd opgespoord en behandeld worden, voordat ze uitgroeien tot grotere problemen. Onze tandartsen geven bovendien advies over uw dagelijkse mondhygiëne, zoals het poetsen en flossen van uw tanden. Door regelmatig een periodieke controle te ondergaan, kunt u uw tanden en gebit op de lange termijn gezond houden.

Dé tandarts in Amsterdam Nieuw-West

Tandartsenpraktijk Johan Huizingalaan is gespecialiseerd in algemene tandheelkunde en biedt ruimte voor nieuwe cliënten. Bent u nog op zoek naar een tandarts in Amsterdam Nieuw-West? Inschrijven kan eenvoudig via onze website. Wij bieden hele ruime openingstijden, zodat u een afspraak kunt maken wanneer het u het beste uitkomt. Zo zijn we op bepaalde dagen ook ’s avonds geopend en bent u ook in het weekend welkom in onze praktijk.

Werkwijze periodieke controle

Gemiddeld gezien komen onze cliënten twee keer per jaar langs voor een periodieke controle in onze tandartsenpraktijk in Amsterdam. We raden het aan om elk half jaar langs te komen, zodat onze tandartsen en mondhygiënisten beginnende tandproblemen al vroeg kunnen detecteren en voorkomen.

Een periodieke controle duurt zo’n tien minuten. Wanneer u kiest voor een combinatieafspraak, waarbij een periodieke controle gecombineerd wordt met een uitgebreide gebitsreiniging, duurt dit zo’n 40 minuten. Door uw periodieke controle te combineren met een gebitsreiniging, hoeft u maar één keer langs te komen bij onze praktijk. Wel zo handig, toch?

Controle door tandarts

Wanneer u kiest voor een combinatieafspraak, zal u tijdens uw afspraak zowel gezien worden door uw tandarts als door een van onze mondhygiënist of preventieassistenten.

Uw vaste tandarts zal uw tandvlees en gebit nauwkeurig onderzoeken om eventuele tandheelkundige problemen, zoals bijvoorbeeld gaatjes, op te sporen en te verhelpen. Indien de tandarts een probleem ontdekt, zal dit tijdens een vervolgafspraak worden behandeld. Indien het probleem ernstiger van aard is, zal de tandarts u wellicht doorverwijzen naar een specialist binnen onze praktijk. Veel behandelingen zoals gaatjes, wortelkanaalbehnadeling of het plaatsen van facings kunnen echter gewoon door uw eigen tandarts worden uitgevoerd. Om de twee jaar zullen er nieuwe röntgenfoto’s gemaakt worden van uw gebit, omdat bepaalde problemen niet met het blote oog zichtbaar zijn.

Behandeling door mondhygiënist

Tijdens uw combinatieafspraak zal een van onze mondhygiënisten of preventieassistenten uw gebit uitgebreid reinigen. Ook zal hij/zij u meer informatie geven over het voorkomen van gebitsproblemen.

Tips om uw gebit gezond te houden

Zoals eerder benoemd, hechten we bij in onze praktijk veel waarde aan preventie. Ons professionele team van tandartsen, mondhygiënisten en preventieassistenten staan u dan ook graag bij met tips om uw gebit gezond te houden:

  • We raden u allereerst aan om twee keer per jaar langs te komen voor een periodieke controle en gebitsreiniging. Door eventuele problemen vroeg op te sporen, worden ernstigere gebitsproblemen voorkomen.
  • Om tandsteen, tandplak en gaatjes te voorkomen, is het belangrijk om twee keer per dag uw tanden te poetsen.
  • Maak gebruik van ragers en flosdraad om uw gebit extra te reinigen.

Kosten periodieke controle

De kosten van een wortelkanaalbehandeling kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en het aantal wortelkanalen dat wordt behandeld. Zo zitten er in een voortand maar twee kanalen terwijl er in een kies vier kanalen zitten. Gemiddeld variëren de kosten van een wortelkanaalbehandeling tussen de €300 en €700 euro.

Gelukkig kan uw zorgverzekering helpen om een deel van deze kosten te dekken. De hoeveelheid vergoeding die u ontvangt voor een wortelkanaalbehandeling is echter afhankelijk van uw zorgverzekering. Sommige zorgverzekeringen bieden geen of beperkte vergoeding voor wortelkanaalbehandelingen, terwijl andere een grotere vergoeding bieden. Voorafgaand aan de behandeling zullen wij een begroting opstellen, zodat u bij uw zorgverzekering kunt checken waar u aan toe bent.

C002Consult voor periodieke controle€26.75
M01Preventieve voorlichting en/of instructie, per vijf minuten€15.78
M02Consult voor evaluatie van preventie, per vijf minuten€15.78
M03Gebitsreiniging, per vijf minuten€15.78
M40Fluoridebehandeling€17.60
X10Maken en beoordelen kleine röntgenfoto€19.71

Vergoeding periodieke controle door de zorgverzeke­­raar

Tot 18 jaar worden periodieke controles vergoed vanuit de basisverzekering van uw zorgverzekering. Sommige verzekeraars hanteren hier echter een prijsplafond in, bekijk dit dus goed bij uw eigen zorgverzekeraar. Verder dient u vanaf 18 jaar een aanvullende verzekering te hebben voor een vergoeding. Hoe hoog deze vergoeding is hangt af van uw zorgverzekeraar.

Tandartsenprak­tijk Amsterdam Nieuw-west

Wij hopen u binnenkort (weer) te mogen verwelkomen in onze tandartsenpraktijk in Amsterdam Nieuw-West. We zijn gevestigd op onderstaand adres:

Johan Huizingalaan 122
1065 JE Amsterdam

Onze tandartsenpraktijk in Amsterdam is goed te bereiken. Komt u met de auto? Dan kunt u tegen betaling voor de praktijk parkeren. Ook met het openbaar vervoer, of de fiets, is onze praktijk goed bereikbaar. Zo stopt er een bushalte voor de deur en wanneer u tram 1 of 17 pakt is het slechts vier minuten lopen naar onze praktijk.

Indien u na het lezen van deze pagina nog andere vragen heeft over onze algemene tandheelkundige behandelingen en/of onze periodieke controles, mag u altijd contact met ons opnemen.

Veelgestelde vragen periodieke controle

Hoe vaak moet ik langskomen voor een periodieke controle?

Over het algemeen raden we onze cliënten aan om twee keer per jaar langs te komen voor een periodieke controle. Afhankelijk van uw individuele situatie en tandheelkundige geschiedenis kan uw tandarts u echter adviseren om vaker of minder vaak langs te komen.

Is het verplicht om regelmatig langs te komen voor een periodieke controle bij jullie tandartsenpraktijk in Amsterdam Nieuw-West?

Nee, het is niet verplicht om regelmatig langs te komen voor een periodieke controle bij de tandarts. Hoewel het niet verplicht is, raden we het u wel sterk aan om regelmatig langs te komen voor een controle. Periodieke controles kunnen helpen om tandheelkundige problemen in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen voordat ze erger worden. Aangezien tandheelkundige problemen vaak pijnlijk en duur kunnen zijn om te behandelen, kan het regelmatig ondergaan van een controle ook helpen om geld te besparen op tandheelkundige zorg.

Waarom worden er soms röntgenfoto’s gemaakt tijdens een periodieke controle?

Één keer per twee jaar zullen er röntgenfoto’s gemaakt worden tijdens een periodieke controle. We doen dit omdat het niet altijd mogelijk is om bepaalde tandheelkundige problemen met het blote oog te zien. Röntgenfoto’s geven een beeld van de binnenkant van het gebit, waardoor de tandarts in staat is om problemen te detecteren die anders niet zichtbaar zouden zijn. Problemen die gedetecteerd kunnen worden middels een röntgenfoto, zijn onder andere gaatjes, ontstekingen van de wortel van een tand of kies, of cysten.

Waarom duurt een periodieke controle 40 minuten bij jullie tandartsenpraktijk?

Wij houden van een persoonlijke benadering en nemen graag uitgebreid de tijd om uw gebit te controleren en reinigen. Bovendien hechten we veel waarde aan preventie en geven we u tijdens uw periodieke controle advies over hoe u uw gebit mooi kunt houden.

Dien ik ergens rekening mee te houden na een periodieke controle?

Vaak heeft u na een controle nergens last van, al kan uw gebit na een grondige reiniging wel wat gevoeliger zijn dan normaal. Wanneer wij uw gebit hebben behandeld met fluoride, mag u een uur na de behandeling even niks eten en drinken.