Kronen en bruggen

Tandartspraktijk Johan Huizingalaan

Kronen en bruggen zijn twee veelvoorkomende tandheelkundige hulpmiddelen die worden gebruikt om beschadigde, verzwakte of ontbrekende tanden te repareren of vervangen. Kronen worden vaak gebruikt om tanden te bedekken die te zwaar zijn beschadigd voor een vulling of om een tand te beschermen na bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling. Een kroon kunt u vergelijken met een soort kapje dat over uw eigen tand(en) of kiezen wordt geplaatst.

Bruggen daarentegen worden gebruikt om een of meer ontbrekende tanden of kiezen te vervangen door de omliggende tanden als ankers te gebruiken. Een brug bestaat ten minste uit twee kronen en een kunsttand. Zowel kronen als bruggen zijn duurzame en effectieve manieren om de functionaliteit en uitstraling van uw gebit te herstellen. Bovendien verbeteren ze uw mondgezondheid door uw tanden en tandvlees te beschermen.

Redenen om een kroon of brug te laten plaatsen

Er zijn verschillende situaties waarin het plaatsen van een kroon of brug kan worden aanbevolen. Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

  • Een beschadigde tand of kies: Wanneer een van uw tanden of kiezen is gebroken, ernstig versleten is, of een grote vulling heeft die is mislukt, kan een kroon worden aanbevolen om uw tand of kies te beschermen en de functionaliteit van uw gebit te herstellen.
  • Een zwakke tand of kies na een wortelkanaalbehandeling: Na een wortelkanaalbehandeling kunnen uw tanden of kiezen verzwakt of kwetsbaar zijn. Een kroon kan worden geplaatst om de tand of kies te beschermen en te versterken.
  • Ontbrekende tanden of kiezen: Als er één of meer tanden of kiezen ontbreken, kan een brug worden aanbevolen om uw ontbrekende tanden of kiezen te vervangen. Dit kan helpen om de uitstraling en functie van uw gebit te herstellen. Ook kan het voorkomen dat de omliggende tanden verschuiven en scheef groeien.
  • Esthetische redenen: Tot slot kunnen zowel kronen als bruggen worden gebruikt om de esthetiek van uw gebit te verbeteren, bijvoorbeeld om verkleurde, scheve of onregelmatig gevormde tanden te bedekken en zo het uiterlijk van uw gebit te verbeteren.

Het is belangrijk om te overleggen met uw tandarts om te bepalen of het plaatsen van een kroon of brug de beste optie is voor uw specifieke situatie en behoeften. Uw tandarts kan de staat van uw gebit  beoordelen en u adviseren over de beste behandelingsopties.

Het plaatsen van kronen en bruggen

Er zit een groot verschil tussen het plaatsen van een kroon of een brug. Hoewel beide behandelingen betrekking hebben op de reparatie of vervanging van een of meerdere tanden, zijn de procedures en toepassingen verschillend. Zowel voor het plaatsen van een kroon als een brug, kunt u gewoon terecht bij uw eigen tandarts in onze tandartsenpraktijk in Amsterdam.

Plaatsen van een kroon

Het plaatsen van een kroon is over het algemeen een proces van twee afspraken met uw tandarts. Tijdens de eerste afspraak zal de tandarts de beschadigde tand voorbereiden op de kroon door de tand te vormen en te verkleinen. Vervolgens zal de tandarts een afdruk van uw tand maken, wat gebruikt wordt om de kroon op maat te maken.

Tijdens de tweede afspraak zal de tandarts de kroon over de tand plaatsen en deze vastzetten met een speciale tandheelkundige lijm. Uw tandarts zal ervoor zorgen dat de kroon goed past en er natuurlijk uitziet. Ook zal hij of zij u instructies geven over hoe u uw nieuwe kroon het beste kunt verzorgen.

Plaatsen van een brug

Het plaatsen van een brug is meestal een proces van twee of drie afspraken met uw tandarts. Tijdens de eerste afspraak zal de tandarts uw tanden of kiezen aan weerszijden van de ontbrekende tand of kies voorbereiden om als ankers te fungeren voor de brug. Dit betekent dat de tandarts een deel van uw tanden of kiezen zal wegslijpen om ruimte te maken voor de kronen die geplaatst zullen worden. Vervolgens zal de tandarts een afdruk van uw gebit maken. Deze afdruk wordt gebruikt om de brug op maat te maken.

Tijdens de tweede afspraak zal de tandarts de brug passen en eventueel aanpassen om ervoor te zorgen dat deze goed past en er natuurlijk uitziet. Als de brug perfect past, zal de tandarts deze vastzetten met een speciale tandheelkundige lijm.

Soms is er een derde afspraak nodig om de brug te controleren en bij te stellen. Na plaatsing van de brug zal uw tandarts u instructies geven over hoe u uw nieuwe brug kunt verzorgen om ervoor te zorgen dat deze lang meegaat en goed functioneert. Het is belangrijk om uw brug goed te onderhouden door dagelijks te poetsen en te flossen en regelmatig controles bij uw tandarts in te plannen.

Voordelen van een kroon of brug

Er zitten verschillende voordelen aan het laten plaatsen van een kroon of brug als tandheelkundig hulpmiddel. De voornaamste voordelen van kronen en bruggen zijn:

  • Het herstellen van de functionaliteit van uw tanden. Hierdoor kunt u gemakkelijker kauwen en spreken. Hiervan is met name sprake wanneer u een of meerdere ontbrekende tanden of kiezen heeft.
  • Het verbeteren van de esthetiek van uw gebit. Door beschadigde of verkleurde tanden te bedekken of ontbrekende tanden te vervangen, zult u zich zelfverzekerder gaan voelen over uw glimlach. Bovendien zijn kronen en bruggen duurzame tandheelkundige oplossingen die jarenlang meegaan en niet te onderscheiden zijn van echte tanden.

Kosten kronen en bruggen

De kosten voor het plaatsen van een brug of kroon is bij elke tandarts in Nederland hetzelfde. Dit komt omdat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) jaarlijks de landelijke prijzen hiervoor vaststelt. In de tabel hieronder vindt u enkele veelvoorkomende prijzen op het gebied van kronen en bruggen.

RO8 *Eénvlaks composiet inlay€84.48
RO9 *Tweevlaks composiet inlay€161.92
R24 *Kroon op natuurlijk element€309.76
R40 *Eerste brugtussendeel€211.20
*Exclusief techniekkosten

Kronen en bruggen tandarts Amsterdam Nieuw-West

Voor het plaatsen van kronen en bruggen kunt u gewoon terecht bij onze tandartsen in Amsterdam Nieuw-West. Al onze tandartsen voeren deze behandeling uit. U hoeft hiervoor dus niet naar een tandheelkundig specialist. Onze tandartsenpraktijk in Amsterdam is goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Bovendien hanteren wij hele ruime openingstijden en kunt u ook in de avonden of in het weekend een afspraak bij ons inplannen.

Heeft u momenteel al een kroon of brug en is deze toe aan een restauratie? Ook daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres. Het restaureren van een kroon of brug is pijnloos en kan ook gewoon in onze tandartsenpraktijk. Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak in te plannen, zodat u snel weer kunt profiteren van de voordelen van uw kroon of brug!

Bent u nog niet bij ons ingeschreven? Inschrijven kan gemakkelijk via onze website. Onze tandartsen hopen u binnenkort te mogen verwelkomen in onze praktijk in Amsterdam Nieuw-West!

Veelgestelde vragen kronen en bruggen

Wat is een kroon?

Een kroon is een tandheelkundig hulpmiddel dat wordt gebruikt om beschadigde tanden of kiezen te herstellen. Een kroon is een soort kapje dat over uw tand of kies wordt geplaatst om deze te beschermen en te versterken. Kronen kunnen worden gebruikt om tanden of kiezen te herstellen die zijn beschadigd door tandbederf, breuken, scheuren of andere problemen. Ook kunnen er esthetische redenen meespelen bij het laten plaatsen van een kroon, bijvoorbeeld als u last heeft van verkleurde tanden.

Wat is een brug?

Een brug is een tandheelkundig hulpmiddel dat wordt gebruikt om een ​​of meer ontbrekende tanden of kiezen te vervangen. Een brug bestaat uit een kunsttand die wordt ondersteund door tanden aan weerszijden van de ontbrekende tanden. Deze ondersteunende tanden worden vaak aangeduid als “ankertanden”.

 

Bruggen kunnen worden gebruikt om een ​​enkele tand of meerdere tanden of kiezen te vervangen en zijn een effectieve oplossing voor mensen die ontbrekende tanden of kiezen hebben en niet in aanmerking komen voor tandheelkundige implantaten. Bruggen zijn ook een goede optie voor mensen die geen kunstgebit willen of kunnen dragen.

Is het plaatsen van een kroon of brug pijnlijk?

Tijdens het plaatsen van een kroon of brug wordt er gebruikgemaakt van een lokale verdoving om te voorkomen dat u pijn of ongemak ervaart tijdens de behandeling. Na de behandeling kan er enige gevoeligheid zijn in het gebied rond de behandelde tanden of kiezen, maar dit is meestal mild en gaat na enkele dagen vanzelf over. Uw tandarts zal u adviseren over hoe u eventuele pijn of ongemak kunt verlichten met behulp van pijnstillers.

Plaatsen jullie kronen en bruggen in jullie tandartsenpraktijk in Amsterdam Nieuw-West?

Ja, u kunt voor het plaatsen van een kroon of brug gewoon terecht bij uw eigen tandarts in onze tandartspraktijk in Amsterdam Nieuw-West.