Facings

Tandartspraktijk Johan Huizingalaan

Facings zijn een populaire cosmetische tandheelkundige behandeling, waar steeds meer mensen voor kiezen om hun glimlach te verbeteren. De behandeling is relatief snel, pijnloos en betaalbaar, waardoor facings een aantrekkelijke optie zijn voor mensen die op zoek zijn naar een snelle en effectieve manier om hun gebit te verbeteren. Op deze pagina leest u meer over wat facings zijn, de verschillende soorten facings die beschikbaar zijn en wat u kunt verwachten van een facings behandeling in onze tandartspraktijk in Amsterdam.

Wat zijn facings?

Facings zijn dunne schildjes van tandkleurig materiaal (zoals composiet of porselein) die op de voorkant van de tanden worden geplaatst om esthetische of functionele problemen op te lossen. Facings kunnen worden gebruikt om verkleuringen, scheve tanden, spleetjes tussen de tanden, afgebroken tanden, slijtage van het tandglazuur en andere onregelmatigheden van het gebit te verbergen.

Waarom facings laten plaatsen?

Er zijn verschillende redenen waarom u wellicht facings zou willen laten plaatsen. Een veelvoorkomende reden om facings te laten plaatsen is om de esthetiek van de tanden te verbeteren. Misschien bent u niet tevreden met uw tanden vanwege verkleuringen of vanwege de stand van uw tanden. Facings kunnen in deze gevallen een oplossing bieden om deze onregelmatigheden weg te werken en zo een meer esthetisch aantrekkelijke glimlach te creëren.

Daarnaast kunnen facings ook worden gebruikt om de functionaliteit van de tanden te verbeteren. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van slijtage van het tandglazuur of als er een tand is afgebroken, kan een facing de tand beschermen en de functionaliteit herstellen.

Tot slot kunnen facings ook worden geplaatst wanneer u last heeft van pijnlijke of gevoelige tanden. De facings kunnen dan uw tanden beschermen en de gevoeligheid verminderen.

Het is echter belangrijk om te bedenken dat facings niet altijd de beste oplossing zijn en dat er soms andere behandelingen mogelijk zijn om de gewenste resultaten te bereiken. Wij raden u dan ook altijd aan om met uw tandarts te overleggen om de beste opties te bespreken en een weloverwogen beslissing te nemen.

Verschillende soorten facings

Er zijn twee soorten facings die veel gebruikt worden in de tandheelkunde: composiet facings en porseleinen facings. We bieden beide soorten facings aan in onze tandartspraktijk in Amsterdam. De facings hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. Welk type facing het meest geschikt is, hangt af van uw specifieke behoeften.

Composiet facings

Een composiet facing is een dun laagje van tandkleurig composiet dat direct op de tanden wordt aangebracht en vervolgens wordt gevormd en uitgehard. Het is een relatief goedkope en snelle behandeling en kan meestal in één afspraak worden uitgevoerd.

Voordelen
Betaalbaar in vergelijking met porseleinen facingsKan in één afspraak worden uitgevoerdKan indien nodig worden verwijderd en vervangenVereist meestal geen of weinig tandweefselafname
Nadelen
Kan sneller breken, verkleuren en/of afslijten dan porseleinen facingsDe kleur past soms wat minder goed bij uw natuurlijke tandenkleur
Porseleinen facings

Een porseleinen facing is een dun laagje van porselein dat in een tandtechnisch laboratorium wordt vervaardigd en vervolgens op de tanden wordt geplaatst door uw tandarts. Porseleinen facings bieden een duurzamere en natuurlijkere uitstraling dan composiet facings en zijn daarom populairder bij cliënten die op zoek zijn naar langdurige resultaten.

Voordelen
Geeft een meer natuurlijke uitstraling aan de tanden dan composiet facingsDuurzamer en minder gevoelig voor verkleuring en afslijting dan composiet facingBeter geschikt voor grotere cosmetische veranderingen, zoals het veranderen van de vorm, grootte en kleur van de tanden
Nadelen
Duurder dan composiet facingsEr zijn meerdere afspraken nodig om de porseleinen facings te vervaardigen en plaatsenKan niet worden verwijderd of vervangen zonder het tandweefsel te beschadigenVereist meer tandweefselafname dan composiet facing

Facings laten plaatsen

Als u overweegt om facings te laten plaatsen, is het goed om te weten wat u kunt verwachten tijdens de behandeling. Hieronder vindt u een algemeen overzicht van de stappen die komen kijken bij het plaatsen van facings. Hierbij is geen onderscheid gemaakt tussen porseleinen en composiet facings. Een verschil in de behandeling is dat er voor porseleinen facings twee afspraken nodig zijn en voor een composiet facing u gelijk dezelfde dag nog met uw nieuwe gebit naar buiten kunt lopen.

Consultatie en planning

Tijdens uw eerste afspraak zal uw tandarts uw gebit beoordelen en bespreken wat u wilt bereiken met de facings. Uw tandarts zal ook de verschillende soorten facings met u bespreken en u helpen bij het kiezen van het materiaal dat het beste bij u past.

Voorbereiding van de tanden

Voordat de facings worden geplaatst, slijpt de tandarts indien nodig een dun laagje van het tandoppervlak af om ruimte te maken voor de facings. Dit proces is over het algemeen pijnloos en wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Soms is het plaatsen van facings zonder slijpen ook mogelijk. Het voordeel hiervan is dat u uw eigen tanden dus geheel behoudt. Dit is echter alleen mogelijk wanneer u kleine en/of smalle tanden hebt of bijvoorbeeld bij een spleetje tussen uw tanden. Er is dan immers al genoeg ruimte voor de facing.

Afdrukken nemen

Nadat uw tanden zijn voorbereid, zal uw tandarts afdrukken nemen van uw tanden om de facings op maat te maken.

Plaatsen van de facings

Zodra de facings op maat zijn gemaakt, zal uw tandarts ze op uw tanden plaatsen met behulp van speciale lijm. Na het plaatsen van de facings zal uw tandarts ze polijsten om ervoor te zorgen dat ze goed passen en er natuurlijk uitzien.

Facings kosten

De kosten van facings zijn afhankelijk van het type facings waar u voor kiest en het aantal facings die u laat plaatsen. Hieronder vindt u de kosten van composiet en porseleinen facings.

V15Aanbrengen schildje van tandkleurig plastisch materiaal (facing)€84.48
R78 *Schildje van keramiek of kunststof, zonder preparatie€84.48
R79 *Schildje van keramiek of kunststof, met preparatie€140.80

* Exclusief techniekkosten

Facings tandarts Amsterdam Nieuw-West

Bent u op zoek naar een facings tandarts in Amsterdam Nieuw-West? Dan bent u bij tandartspraktijk Johan Huizingalaan aan het juiste adres. Bent u al cliënt bij ons? Neem dan contact met ons op om een afspraak in te plannen om facings te laten plaatsen. Bent u nog niet bij ons ingeschreven? Geen probleem. Inschrijven kan eenvoudig via onze website.

Ook voor andere specialistische tandheelkundige behandelingen kunt u bij ons terecht. U kunt hierbij denken aan het laten plaatsen van een tandprothese of het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling. Uiteraard bieden wij ook algemene tandheelkunde. Het inplannen van uw periodieke controle is bij ons extra makkelijk gezien onze ruime openingstijden. Zo bent u bij ons ook ’s avonds en in het weekend welkom. Wij kijken ernaar uit om u te mogen verwelkomen!

Veelgestelde vragen facings

Hoe lang gaan facings gemiddeld mee?

Over het algemeen gaan porseleinen facings langer mee dan composiet facings. Porseleinen facings gaan gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar mee, terwijl een composiet facing over het algemeen tussen de 5 en 10 jaar meegaat. Het is echter belangrijk om op te merken dat de duurzaamheid van facings niet alleen afhankelijk is van het materiaal, maar ook van hoe goed ze worden onderhouden. Het is daarom belangrijk om regelmatig langs te komen voor controles en professionele reiniging, en om een goede mondhygiëne te behouden door te poetsen en flossen.

Waar moet ik rekening mee houden na het laten plaatsen van facings?

Uw facings kunnen in het begin wellicht wat onwennig aanvoelen, zeker wanneer de vorm van uw tanden erg veranderd is. Verder vereisen facings geen specifieke behandeling. U kunt hiermee dus hetzelfde omgaan als met uw natuurlijke tanden. Verder is het belangrijk om goed voor uw facings te zorgen, zodat u hier zo lang mogelijk plezier van heeft. Bovendien bevordert dit uw algehele mondgezondheid.

Kunnen facings zomaar loslaten?

Het is niet erg gebruikelijk, maar wel mogelijk dat facings loslaten. In de meeste gevallen blijven facings gewoon op hun plaats zitten als ze goed zijn geplaatst en goed worden onderhouden. Enkele redenen waardoor facings alsnog los kunnen laten, zijn:

 

  • Slechte hechting van de facing
  • Trauma of letsel in het gezicht
  • Tandenknarsen
  • Veroudering van de facing

Wanneer uw facings los zijn geraakt, moet u zo snel mogelijk contact met ons opnemen om deze opnieuw te laten bevestigen. Probeer de facings niet zelf vast te zetten. Dit kan uw tanden beschadigen. Uw tandarts zal bepalen of de facings opnieuw kunnen worden bevestigd of dat er nieuwe facings geplaatst moeten worden.

Hoe houd ik mijn facings wit?

Om uw facings wit te houden, is het belangrijk om een goede mondhygiëne te hebben en regelmatig uw tandarts te bezoeken voor professionele reiniging. Hier zijn enkele tips die u kunnen helpen uw facings wit te houden:

 

  • Poets en flos regelmatig: Poets uw tanden twee keer per dag met een fluoride tandpasta en flos dagelijks om plak en tandsteen te verwijderen. Het is belangrijk om zachtjes te poetsen en geen harde tandenborstel te gebruiken, omdat dit de facings kan beschadigen.
  • Vermijd bepaald eten/drinken: Probeer eten en drinken dat verkleuringen kan veroorzaken zoveel mogelijk te beperken. U kunt hierbij denken aan koffie, thee, rode wijn en frisdranken.
  • Rook niet: Roken kan niet alleen uw tanden verkleuren, maar het kan ook de facings aantasten.
  • Gebruik mondwater: Antibacterieel mondwater kan helpen om bacteriën te verminderen en uw adem fris te houden. Het kan ook helpen om uw facings schoon en wit te houden.
  • Regelmatige tandheelkundige controles en reinigingen: Bezoek regelmatig uw tandarts voor controle en professionele reiniging. Een tandarts kan tandsteen en plak op uw tanden en facings verwijderen en eventuele problemen tijdig opsporen en behandelen.

Worden facings vergoed door mijn zorgverzekering?

Facings worden niet vergoed door uw basisverzekering. Indien gewenst kunt u hiervoor een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Bekijk hierbij goed de polisvoorwaarden, aangezien de hoogte van de vergoeding kan verschillen per verzekering.

Worden de facings gewoon bij jullie tandartspraktijk in Amsterdam Nieuw-West geplaatst?

Het plaatsen van facings is een cosmetische tandheelkundige behandeling. Onze tandartsen zijn hierin gespecialiseerd, dus u kunt hiervoor gewoon terecht bij onze tandartspraktijk in Amsterdam Nieuw-West.