Mondhygiëne

Tandartspraktijk Johan Huizingalaan

Een bezoek aan de mondhygiënist is zowel voor volwassenen als kinderen van groot belang. Tijdens een afspraak bekijkt een van onze mondhygiënisten de conditie van uw gebit, tandvlees en kaak. Zo wordt er gekeken naar de aanwezigheid van tandplak, tandsteen en eventuele tandvleesproblemen zoals bloedend tandvlees of tandvleesontstekingen.

Met een goede mondhygiëne en regelmatige controle bij de tandarts of mondhygiënist, kunt u ervoor zorgen dat uw gebit en mond gezond blijven. U kunt bij onze tandartsenpraktijk rekenen op een vakkundig team van BIG-geregistreerde tandartsen en mondhygiënisten die gespecialiseerd zijn in tandheelkunde en implantologie. Bovendien staan kwalitatieve zorg en aandacht voor uw gebit bij ons altijd voorop.

Gebitsproblemen voorkomen
Wij vinden het belangrijk om gebitsproblemen in eerste instantie zoveel mogelijk te voorkomen. Op het gebied van mondhygiëne focussen we ons dan ook op de preventie van gebitsproblematiek. Een gezonde mond is namelijk van groot belang voor uw algehele gezondheid. Onze mondhygiënisten helpen u graag met het behouden en verbeteren van uw mondgezondheid.

Wanneer naar de mondhygiënist?

We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt wanneer u naar de mondhygiënist zou moeten gaan. Hieronder noemen we enkele situatie waarbij het verstandig is om een afspraak te maken bij een van onze mondhygiënisten:

Periodieke controle

Allereerst raden we aan om minimaal één keer per jaar een controle bij de mondhygiënist in te plannen. Tijdens deze controle wordt uw gebit, tandvlees en kaak bekeken en worden er eventuele problemen in een vroeg stadium opgespoord. Tijdens een periodieke controle adviseren onze mondhygiënisten u bovendien over manieren waarop u uw gebit en tandvlees gezond kunt houden.

Problemen met het tandvlees

Een bezoek aan de mondhygiënist is van groot belang als u tandvleesproblemen ervaart. Tandvleesproblemen kunnen variëren van milde ontstekingen tot ernstige gebitsproblemen. Tandvleesproblemen zoals tandvleesontstekingen, bloedend tandvlees, tandvleesverlies en parodontitis, kunnen leiden tot verlies van tanden als ze niet adequaat behandeld worden. Onze mondhygiënisten zijn gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van tandvleesproblemen.

Slechte adem en/of vieze smaak

Een slechte adem of vieze smaak in de mond kan een indicatie zijn van een aantal mondgezondheidsproblemen. Een bezoek aan de mondhygiënist kan helpen om de oorzaak van uw slechte adem of vieze smaak te achterhalen en een geschikte behandeling te vinden.

Slechte adem (halitose) of een vieze smaak kan worden veroorzaakt door een aantal dingen, zoals:

  • Tandplak en tandsteen die zich op uw tanden of tong hebben opgehoopt;
  • Bacteriële infecties in uw mond;
  • Tandvleesontstekingen of tandbederf;
  • Problemen met de gezondheid van uw maagdarmkanaal;
  • Voedselresten die zich hebben opgehoopt in uw mond;
  • Bepaalde medicijnen.

Onze mondhygiënisten kunnen u helpen om de oorzaak van uw slechte adem of vieze smaak in de mond te achterhalen en een geschikte behandeling te vinden. Dit kan variëren van professioneel reinigen, adviseren over mondhygiëne, het aanpassen van uw dieet of het uitvoeren van specifieke behandelingen zoals het verwijderen van tandplak, tandsteen of het aanpakken van bacteriële infecties.

Loszittende tanden of kiezen

Loszittende tanden of kiezen kunnen een teken zijn van ernstige tandvleesproblemen of tandbederf. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met een mondhygiënist als u loszittende tanden of kiezen heeft. De mondhygiënist kan u helpen bij het identificeren van de oorzaak van uw loszittende tanden of kiezen. Dit kan variëren van milde tandvleesontstekingen tot gingivitis (ernstige tandvleesontsteking) of parodontitis (gingivitis die is uitgebreid naar het kaakbot).

In het geval van spoed kunt u buiten onze openingstijden contact opnemen met Lassus Tandartsen of met de mondzorgpoli van het Slotervaart ziekenhuis.

Gevoelige tanden

Het hebben van gevoelige tanden kan een vervelend probleem zijn dat pijn veroorzaakt bij het eten of drinken van koude, warme, zoete of zure voedingsmiddelen. Onze mondhygiënisten kunnen u helpen bij het identificeren van de oorzaak van uw gevoelige tanden. Na het vaststellen van de oorzaak, kan de mondhygiënist een behandelingsplan opstellen om het probleem op te lossen.

Herkent u zichzelf in een of meerdere van bovenstaande situaties? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de mondhygiënist. Onze mondhygiënisten staan voor u klaar om u te helpen bij het behouden en verbeteren van uw mondgezondheid.

Behandeling mondhygiënist

Voordat onze mondhygiënisten kunnen starten met een behandeling, voert hij/zij een PPS-meting uit. PPS staat voor Periodieke Parodontale Screening en is een screeningsmethode waarmee uw mondhygiënist controleert of het nodig is om verdere stappen te ondernemen. Bij deze meting wordt er gekeken naar de dieptes van de ruimtes tussen uw tanden/kiezen en tandvlees. Deze ruimtes worden ook wel ‘pockets’ genoemd. De scores van de PPS variëren van PPS 1 t/m PPS 3. Hieronder volgt een overzicht van de betekenis van de verschillende scores:

PPS 1: Bij score 1 heeft u pockets van 0-3 mm en is uw tandvlees gezond. Uw mondhygiënist zal uw adviseren hoe u dit kunt behouden.

PPS 2: Van score 2 is sprake wanneer u pockets van 4-5 mm heeft. Er is sprake is van parodontitis waarbij het tandvlees en het bot rondom de tanden en kiezen ontstoken zijn en er al enige botafbraak heeft plaatsgevonden. Dit kan behandeld worden met extra gebitsreinigingen en instructies van je mondhygiënist, maar er kan ook gekozen worden voor een uitgebreider onderzoek (parodontiumstatus) en een intensiever behandeltraject.

PPS 3: U krijgt een PPS-score van 3 wanneer uw pockets groter zijn dan, of gelijk zijn aan, 6 mm. In deze fase heeft u last van botverlies rondom één of meerdere tanden of kiezen. Bij deze score is het daarom vaak nodig om uitgebreider onderzoek te doen en een intensieve behandeling te starten (paro-traject).

Tarieven mondhygiënist

De tarieven voor een behandeling bij de tandarts of mondhygiënist, worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en zijn in elke tandheelkundige praktijk hetzelfde. Hieronder geven we enkele voorbeelden van veelvoorkomende behandelingen die door onze mondhygiënisten uitgevoerd worden.

M01Preventieve voorlichting en/of instructie, per vijf minuten€15.78
M03Gebitsreiniging, per vijf minuten€15.78
M30Behandeling van gevoelige tandhalzen en (preventief) toedienen medicament (per element)€7.04
M40Fluoridebehandeling€17.60
T012Onderzoek van het tandvlees met parodontiumstatus€204.16

Vergoeding zorgverzekering

In Nederland wordt een bezoek aan de mondhygiënist enkel vergoed tot 18 jaar. Vanaf uw 18e levensjaar heeft u alleen recht op een vergoeding wanneer u een aanvullende (tand)verzekering heeft. De vergoeding varieert afhankelijk van uw zorgverzekeraar, de polisvoorwaarden en het type behandeling dat u ontvangt. Het is daarom aan te raden om uw verzekeringspolis te raadplegen of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te bepalen hoeveel vergoeding u kunt verwachten voor een bezoek aan de mondhygiënist.

Tandartsenprak­tijk Amsterdam Nieuw-west

Onze mondhygiënisten zijn gevestigd in onze praktijk in Amsterdam Nieuw-West, waar wij een groot aantal cliënten uit de omgeving bedienen. In samenwerking met de tandartsen, helpen onze mondhygiënisten u bij het behouden van uw mondgezondheid en het voorkomen en behandelen van tand- en gebitsproblemen. Wij streven ernaar om uw gebit gezond en sterk te houden zodat u kunt genieten van een prachtige en gezonde glimlach. Bovendien hanteren we bij Tandartspraktijk Johan Huizingalaan hele ruime openingstijden. Zo bent u bij ons ook enkele avonden in de week welkom en zelfs in het weekend.

Bent u nog op zoek naar een tandarts in Amsterdam? U bent van harte welkom bij onze praktijk! Inschrijven kan gemakkelijk via onze website. Heeft u nog vragen over onze tandartsenpraktijk of werkwijze?  Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Veelgestelde vragen periodieke controle

Hoe ontstaat ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees ontstaat doordat bacteriën zich ophopen in de mond. Deze bacteriën vormen een laagje op uw tanden en tandvlees, dat bekend staat als tandplak. Als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, kan het hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen kan het tandvlees irriteren en ontstekingen veroorzaken.

 

Een andere belangrijke factor die bijdraagt aan ontstoken tandvlees is een slechte mondhygiëne. Als u niet regelmatig uw tanden poetst en tussen uw tanden reinigt door middel van ragers of flosdraad, kan tandplak en tandsteen zich opbouwen en ontstekingen veroorzaken. Tot slot hebben sommige mensen ook een groter risico op ontstoken tandvlees, zoals rokers, mensen met diabetes, of mensen met een gevoelig immuunsysteem.

Welke voedingsmiddelen zijn niet goed voor de gezondheid van mijn gebit?

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die niet goed zijn voor de gezondheid van uw gebit. Deze omvatten:

  • Suikerhoudende voedingsmiddelen zoals snoep, koekjes, frisdrank en gebak. Deze voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van tandplak en gaatjes.
  • Zure voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, appels, tomaten en azijn. Deze voedingsmiddelen kunnen uw tandglazuur aantasten en bijdragen aan het ontstaan van gaatjes.
  • Plakkerige voedingsmiddelen zoals gedroogde vruchten of snoepjes. Door de plakkerigheid blijven deze voedingsmiddelen langer in uw mond, wat het makkelijker voor bacteriën maakt om zich vast te hechten. Dit kan leiden tot gaatjes.
  • Dranken zoals koffie, thee, rode wijn en cola, kunnen tandverkleuringen veroorzaken.

Het is belangrijk om deze voedingsmiddelen met mate te eten en drinken en om na het eten of drinken de mond goed te spoelen.

Is een elektrische tandenborstel beter dan een handtandenborstel?

Studies hebben aangetoond dat elektrische en sonische tandenborstels over het algemeen efficiënter is in het reinigen van tanden en tandvlees dan een handtandenborstel. Deze tandenborstels bieden een snellere en meer grondige reiniging omdat de borstelkop automatisch ronddraait (elektrisch) of heen- en- weer beweegt (sonisch). Dit helpt bij het efficiënter verwijderen van tandplak en tandsteen, en kan ook bijdragen aan een betere mondgezondheid en een lager risico op gaatjes en tandvleesproblemen.

Is een verwijzing van de tandarts nodig om naar een mondhygiënist te gaan?

Nee, het is niet noodzakelijk om een verwijzing te hebben van een tandarts om naar een mondhygiënist te gaan. Wanneer een van onze tandartsen echter een probleem signaleert, kan hij/zij u uiteraard wel aanraden om naar de mondhygiënist te gaan. Aangezien we bij Tandartspraktijk Johan Huizingalaan een mondhygiënist ‘in huis’ hebben, zijn de lijntjes kort en kunt u snel terecht.

Hoe vaak raden jullie aan om naar de mondhygiënist te gaan?

Wij raden aan om twee keer per jaar naar de mondhygiënist te gaan voor een professionele tandreiniging en ter controle van uw gebit en mond. Dit helpt om tandplak en tandsteen te verwijderen en om tandvleesproblemen vroeg te detecteren en te behandelen. Daarbij geeft dit de mondhygiënist de kans om u te adviseren over uw mondhygiëneroutine.

 

Afhankelijk van uw individuele situatie, kan de precieze frequentie uiteraard afwijken. Bijvoorbeeld als u een groter risico heeft op tandvleesproblemen, of als u juist nooit ergens last van heeft. Raadpleegt u daarom altijd uw tandarts of mondhygiënist voor advies over de frequentie waarmee u een afspraak moet maken.