Implantologie

Tandartspraktijk Johan Huizingalaan

De implantologie is een tak van de tandheelkunde die zich bezighoudt met het vervangen van ontbrekende tanden of kiezen door tandheelkundige implantaten. Een tandheelkundig implantaat is een titanium schroef die in het kaakbot wordt geplaatst en fungeert als een kunstmatige tandwortel. Op het implantaat kan vervolgens een kroon, brug of prothese worden geplaatst.

Waarom implantaten laten plaatsen?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand ervoor kiest om implantaten te laten plaatsen. We hebben een aantal veelvoorkomende redenen voor u op een rijtje gezet:

 • Esthetiek: Ten eerste kunnen implantaten helpen bij het vervangen van één of meerdere tanden of kiezen, waardoor de esthetiek van uw gebit verbetert. Dit kan uw zelfvertrouwen vergroten en uw kwaliteit van leven verbeteren.
 • Functie: Naast het feit dat uw gebit er esthetisch mooier uit zal zien, zal ook de functie van uw gebit verbeteren. Wanneer u niet al uw tanden of kiezen heeft, kan het soms immers lastiger zijn om te eten en/of praten.
 • Uitlijning gebit: Een andere reden om implantaten te laten plaatsen, is om een open ruimte op te vullen en zo te voorkomen dat naburige tanden of kiezen hier naartoe gaan bewegen. De implantaten zorgen er dan voor dat de uitlijning van uw gebit behouden blijft, waardoor de kans op toekomstige tandheelkundige problemen wordt verminderd.
 • Behoud van botmassa en -structuur: Verder kunnen implantaten helpen bij het behouden van botmassa en -structuur in de kaak, die kan afnemen na verlies van tanden of kiezen. Door het implanteren van de kunstmatige tandwortels in de kaak, kan het bot zich hechten aan het implantaat en voorkomen dat de kaak slinkt.
 • Stabiliseren prothese: Tot slot kunnen implantaten ook helpen bij het stabiliseren van een loszittende tandprothese, waardoor het comfort en de functionaliteit van de prothese wordt verbeterd.

Over het algemeen kan er dus worden gesteld dat implantaten helpen bij het verbeteren van de algehele gezondheid van uw mond en gebit, en kunnen ze een duurzame en effectieve oplossing bieden voor tandheelkundige problemen.

Verschillende soorten implantaten

We bieden verschillende soorten implantaten aan bij onze tandartspraktijk in Amsterdam. De volgende implantaten kunnen worden ingezet om een enkele tand/kies tot een volledig gebit te vervangen:

 • Enkel implantaat: Een enkel tandimplantaat bestaat uit een titanium schroef die in het kaakbot wordt geplaatst en vervolgens wordt bedekt met een porseleinen kroon die eruitziet en aanvoelt als een natuurlijke tand.
 • Meerdere implantaten: Meerdere tandimplantaten kunnen worden gebruikt om een brug te ondersteunen, waardoor meerdere ontbrekende tanden worden vervangen.
 • Volledige prothese: Bij gebitsprotheses wordt gebruik gemaakt van verschillende implantaten die strategisch worden geplaatst in de kaak, waardoor de prothese stevig kan worden vastgezet en het comfort en de functionaliteit verbeteren.

Welk type implantaat voor u het meest geschikt is, hangt af van uw specifieke tandheelkundige situatie. U kunt hierbij denken aan het aantal ontbrekende tanden en kiezen, de gezondheid van uw tandvlees en kaakbot, en de esthetische en functionele doelen die u wilt bereiken. Uw tandarts-implantoloog kan u helpen bij het bepalen van de beste optie voor uw specifieke behoeften en situatie.

Implantaten laten plaatsen

Het behandelplan voor het laten plaatsen van implantaten kan variëren afhankelijk van uw specifieke tandheelkundige situatie. Hieronder vindt u echter hoe uw behandelplan er globaal uit zal komen te zien:

Stap 1: Consult en indicatie van uw gezondheid

De eerste stap in het behandelplan is een consult met uw tandarts-implantoloog. Tijdens dit gesprek zullen de mogelijkheden met u doorgesproken worden. Ook zal er worden gekeken naar uw algehele (mond)gezondheid.

Stap 2: Diagnose

Om een diagnose vast te kunnen stellen wordt er een orthopantomogram (OPG) gemaakt. Dit is een röntgenfoto waarbij uw kaak, kaakgewrichten en gebit in kaart worden gebracht. In aanvulling hierop wordt in sommige gevallen een CBCT-scan gedaan. Dit is een 3D-röntgenfoto.

Stap 3: Plaatsing van de implantaten

Wanneer er is bepaald dat u in aanmerking komt voor implantaten, kunnen deze tijdens de volgende stap worden geplaatst in het kaakbot. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. De tandarts maakt een incisie in het tandvlees en boort een gat in het bot, waarna het implantaat in het bot wordt geschroefd. Het tandvlees wordt vervolgens gehecht.

Stap 4: Genezing

Nadat de implantaten zijn geplaatst, is het belangrijk om de implantaten de tijd te geven om te genezen en te integreren met het kaakbot. Na 7-10 dagen komt u terug bij onze praktijk en worden de hechtingen verwijderd. Ook zal de tandarts-implantoloog bekijken of de genezing verloopt zoals het hoort.

Stap 5: Plaatsing van de definitieve prothese

Na een wachttijd van zo’n 10-12 weken dient het genezingsproces afgerond te zijn en kan uw definitieve tandprothese geplaatst worden. Dit kan een individuele kroon zijn, een brug of een volledige prothese.

Stap 6: Nazorg en onderhoud

Tot slot is het belangrijk om te zorgen voor een goede mondhygiëne en regelmatig langs te komen voor periodieke controles. Dit helpt om de levensduur van het implantaat en de prothese te verlengen.

Kosten tandheelkundige implantaten

Wanneer u van plan bent om tandheelkundige implantaten te laten plaatsen, wilt u van tevoren waarschijnlijk al een duidelijk beeld hebben van de kosten die hierbij komen kijken. De kosten van tandheelkundige implantaten zijn echter afhankelijk van uw persoonlijk situatie en het aantal implantaten dat u laat plaatsen. Hieronder vindt u enkele veelvoorkomende kosten zodat u zelf alvast een inschatting kan maken van de kosten. Uiteraard ontvangt u tijdens uw afspraak met de tandarts-implantoloog een gedetailleerde offerte.

X22Maken en beoordelen kaakoverzichtsfoto t.b.v. implantologie in de tandenloze kaak€84.48
J001Overheadkosten implantaten en peri-implantitis chirurgie€213.70
J010Onderzoek ten behoeve van de indicatiestelling voor de implantologische behandeling€78.06
J040Plaatsen eerste implantaat, per kaak€275.00
J057Kosten implantaat€387.76

Voor meer informatie over de kosten van onze tandheelkundige behandelingen, verwijzen we u naar onze pagina over tarieven.

Implantaten via zorgverzekering

Over het algemeen worden implantaten niet vergoed vanuit de basisverzekering. Indien u in aanmerking wilt komen voor een vergoeding, dient u een aanvullende tandartsverzekering te hebben. Hoeveel uw zorgverzekering vergoedt, hangt af van het type verzekering dat u heeft en bij welke verzekeringsmaatschappij u verzekerd bent. Indien u zich aanvullend wilt laten verzekeren voor uw gebit, is het dus verstandig om de verschillende tandartsverzekeringen goed met elkaar te vergelijken.

Implantoloog Amsterdam Nieuw-West

Bent u op zoek naar een gespecialiseerd tandarts-implantoloog in Amsterdam Nieuw-West? Dan bent u bij Tandartspraktijk Johan Huizingalaan aan het juiste adres. Ons team bestaat uit meerdere tandarts-implantologen, waardoor u voor uw behandeling gewoon bij onze tandartspraktijk in Amsterdam terecht kunt. Onze professionals zijn bovendien ook in de avonden en in het weekend beschikbaar, waardoor u altijd wel een afspraak kunt plannen op een moment dat het u uitkomt. Bent u nog niet bij ons ingeschreven? Inschrijven kan gemakkelijk via onze website. We hopen u binnenkort te mogen verwelkomen in onze praktijk!

Veelgestelde vragen implantologie

Kan een tandarts implantaten plaatsen?

Alleen gespecialiseerde tandarts-implantologen, of kaakchirurgen, mogen implantaten plaatsen. Gelukkig werken er meerdere tandarts-implantologen bij onze tandartspraktijk in Amsterdam Nieuw-West. U kunt dus gewoon bij onze tandartspraktijk terecht voor het laten plaatsen van de implantaten.

Hoe lang gaat een implantaat mee?

Indien u goed voor uw implantaat zorgt, kan deze tientallen jaren tot een leven lang meegaan. Voor de levensduur van uw implantaat is het echter belangrijk om te zorgen voor een goede mondhygiëne.

Moet ik ergens rekening mee houden na het plaatsen van implantaten?

Er zijn verschillende dingen waar u rekening mee moet houden na het plaatsen van implantaten om ervoor te zorgen dat ze goed genezen en om complicaties te voorkomen. Hieronder noemen we enkele belangrijke dingen om in gedachten te houden:

 

 • Volg de instructies van uw tandarts-implantoloog op: Uw tandarts-implantoloog zal u specifieke instructies geven over hoe u voor uw implantaten moet zorgen en wat u wel en niet moet doen tijdens de genezingsperiode. Het is belangrijk om deze instructies nauwkeurig op te volgen om het genezingsproces te bevorderen en complicaties te voorkomen.
 • Vermijd hard of taai voedsel: Tijdens de eerste paar dagen na het plaatsen van de implantaten dient u hard of taai voedsel te vermijden. Waarschijnlijk zal dit vanzelf gaan, aangezien het pijnlijk kan zijn om deze zaken te eten. Daarnaast kan het genezingsproces hierdoor worden vertraagd of kunnen hierdoor complicaties ontstaan.
 • Poets en flos uw tanden zorgvuldig: Om te voorkomen dat bacteriën zich rond de implantaten verzamelen en infecties veroorzaken, is het van belang dat u uw tanden en implantaten zorgvuldig poetst en flost.
 • Vermijd roken en alcohol: Roken vertraagt het genezingsproces en kan ervoor zorgen dat de implantaten niet goed vastgroeien. Daarnaast dient u de eerste week na de behandeling geen tot weinig alcohol te consumeren, aangezien dit ook slecht is voor de wondgenezing.

Mag ik alles eten met implantaten?

Na het plaatsen van implantaten moet u de eerste maanden, wanneer uw kaakbot nog aan het herstellen is, voorzichtig zijn met wat u eet en drinkt om het genezingsproces niet te verstoren. Zodra de implantaten goed zijn vastgegroeid in het kaakbot, kunt u weer alles eten wat u normaal gesproken zou eten met uw natuurlijke tanden en kiezen. Twijfelt u over bepaalde voedingsmiddelen? Dan kunt u altijd even contact met ons opnemen.

Is het pijnlijk om een implantaat te laten plaatsen bij jullie tandartspraktijk in Amsterdam?

De behandeling zelf is pijnloos. U krijgt van tevoren namelijk een plaatselijke verdoving. Wanneer de verdoving na de behandeling is uitgewerkt, kunt u wel last krijgen van napijn. Deze pijn is te onderdrukken met pijnstilling.