Parodontologie

Tandartspraktijk Johan Huizingalaan

Parodontologie is de tak van de tandheelkunde die zich richt op de diagnose, behandeling en preventie van parodontitis en andere aandoeningen van het tandvlees en de onderliggende botten. Op deze pagina leest u meer over wat parodontitis is, wat een parodontoloog doet en wat een behandeling kost in onze tandartsenpraktijk in Amsterdam.

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een bacteriële infectie van het tandvlees en de onderliggende botten die de tanden ondersteunen. Het is een ernstige vorm van een tandvleesinfectie die tot tandverlies kan leiden als het niet behandeld wordt. Parodontitis ontstaat door een opstapeling van tandplak en tandsteen op de tanden en kiezen, wat leidt tot ontsteking en infectie van het tandvlees. Een vroege diagnose en behandeling zijn erg belangrijk om de infectie onder controle te houden en uw mondgezondheid te herstellen.

Kenmerken parodontitis

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op parodontitis. Hieronder staan een aantal van de meest voorkomende:

 • Bloedend, gevoelig of teruggetrokken tandvlees
 • Zichtbare tandplak en tandsteen
 • Tandpijn of gevoelige tanden
 • Losse tanden of kiezen
 • Slechte adem

Als u één of meer van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om contact met ons op te nemen. Onze tandartsen kunnen vaststellen of u parodontitis heeft en u doorverwijzen naar onze parodontoloog.

Wat doet een parodontolo­og?

Een parodontoloog, ook wel tandarts-parodontoloog genoemd, is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en preventie van parodontitis en andere tandvleesaandoeningen. In onze tandartsenpraktijk in Amsterdam hebben we een parodontoloog in dienst, waardoor u indien nodig snel terecht kan. Onze parodontoloog werkt nauw samen met onze andere tandartsen en specialisten om het beste behandelplan voor u te bepalen en uit te voeren. De taken van een parodontoloog bestaan onder andere uit:

 • Preventie van parodontitis: De parodontoloog zal u advies geven over hoe u parodontitis en andere aandoeningen van het tandvlees kunt voorkomen.
 • Diagnosticeren van parodontitis: Om te achterhalen of u parodontitis heeft, zal de parodontoloog een grondig onderzoek uitvoeren om de aard en ernst van de aandoening te bepalen.
 • Behandelen van parodontitis: Wanneer blijkt dat u parodontitis heeft, zal de parodontoloog een behandelplan opstellen en uitvoeren om de aandoening onder controle te houden en uw mondgezondheid te herstellen.
 • Chirurgische en/of tandheelkundige behandeling van parodontitis: In sommige gevallen kan de parodontoloog bepaalde ingrepen uitvoeren, zoals het verwijderen van tandplak en tandsteen of het herstellen van beschadigd tandvlees.

Kosten parodontitis

De kosten voor tandartsbehandelingen worden jaarlijks nationaal vastgesteld door de Nationale Zorgautoriteit (NZa). Dit houdt in dat de kosten voor een parodontitis behandeling dus in heel Amsterdam, en in de rest van het land, hetzelfde zijn. De uiteindelijke kosten voor een behandeling zijn afhankelijk van de specifieke handelingen die de parodontoloog uit moet voeren. Hieronder vindt u enkele veelvoorkomende behandelingen en de bijbehorende kosten:

T022Grondig reinigen wortel, standaard€26.59
T032Herbeoordeling met parodontiumstatus, na initiële tandvleesbehandeling€126.72
T042Consult parodontale nazorg€107.01

Vergoeding zorgverzekering

Tot 18 jaar wordt de behandeling van parodontitis vergoed vanuit de basisverzekering. Vanaf 18 jaar is dit helaas niet meer het geval. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van uw zorgverzekering, dient u een aanvullende tandartsverzekering te hebben. De hoogte van de vergoeding die u voor uw behandeling kunt ontvangen, is afhankelijk van het type aanvullende verzekering dat u heeft en bij welke zorgverzekering u deze verzekering heeft afgesloten.

Specialist op het gebied van parodontol­ogie in Amsterdam Nieuw-Weest

Tandartsenpraktijk Johan Huizingalaan is dé specialist op het gebied van parodontologie in Amsterdam Nieuw-West. Aangezien wij een tandarts-parodontoloog in dienst hebben, zijn de lijntjes kort en kunt u snel behandeld worden. Bent u nog op zoek naar een gespecialiseerde tandarts of parodontoloog in Amsterdam? Ons team heet u graag van harte welkom in onze tandartsenpraktijk! Inschrijven kan gemakkelijk via onze website.

Naast het feit dat u bij onze praktijk kunt rekenen op gespecialiseerde behandelaars, kunt u ook profiteren van ruime openingstijden. Door u de mogelijkheid te geven om ’s avonds of in het weekend langs te komen, hopen we zoveel mogelijk cliënten van gepaste zorg te kunnen voorzien.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik langskomen bij jullie parodontoloog in Amsterdam Nieuw-West?

Wij raden u aan om langs te komen bij onze parodontoloog wanneer u tekenen of symptomen heeft van parodontitis of andere tandvleesaandoeningen. Symptomen die kunnen wijzen op parodontitis zijn onder andere: verandering in uw mond, zoals pijnlijk, bloedend of terugtrekkend tandvlees. Ook gevoelige tanden of loszittende tanden of kiezen kunnen duiden op parodontitis. We raden u aan om extra op te letten op deze symptomen als u weet dat parodontitis bij u in de familie zit. U loopt dan namelijk een verhoogd risico om dit zelf ook te krijgen.

Hoe kan ik parodontitis voorkomen?

Goede mondhygiëne kan parodontitis voorkomen. Een aantal dingen die u kunt doen om parodontitis te voorkomen zijn:

 1. Dagelijks tandenpoetsen: Het dagelijks poetsen van uw tanden met fluoride tandpasta is de beste manier om tandplak en tandsteen te verwijderen en tandvleesontsteking te voorkomen.
 2. Regelmatig flossen: Het regelmatig (liefst dagelijks) flossen van uw tanden is belangrijk om voedselresten en tandplak te kunnen verwijderen op plekken waar u met uw tandenborstel niet bij kunt komen.
 3. Regelmatige controle: Bezoek uw tandarts en parodontoloog regelmatig voor een controle en reiniging om eventuele tandvleesproblemen en parodontitis vroegtijdig op te sporen en te behandelen.
 4. Gezonde voeding: Eet een gezonde en evenwichtige voeding die rijk is aan calcium. Dit helpt bij de gezondheid van uw tanden en tandvlees.
 5. Niet roken: Roken is slecht voor uw mondgezondheid en verhoogt het risico op parodontitis. Voor uw gezondheid, en die van uw gebit, zouden we u dan ook adviseren om niet te roken.
 6. Stressbeheersing: Stress kan uw lichamelijke en emotionele gezondheid beïnvloeden en uw mondgezondheid verminderen. Probeer stress te verminderen door meer te ontspannen of bijvoorbeeld te mediteren.

Wanneer u bovenstaande stappen in acht neemt, kunt u het risico op parodontitis verminderen en uw tanden en tandvlees gezond houden.

Hoe weet ik dat ik parodontitis heb?

Wanneer u last heeft van ongebruikelijke klachten in uw mond, kan dit wijzen op parodontitis. Symptomen waar u op kunt letten, zijn bloedend of teruggetrokken tandvlees, gevoelige tanden of kiezen, of plotseling loszittende tanden of kiezen. Heeft u last van een of meerdere symptomen? Neem dan te allen tijde contact op met onze tandartsenpraktijk in Amsterdam.

Kan ik opnieuw parodontitis krijgen nadat dit is behandeld door een van jullie parodontologen in Amsterdam?

Ja, het is helaas mogelijk om opnieuw parodontitis te krijgen nadat dit is behandeld. Het ontstekingsproces kan zich opnieuw ontwikkelen wanneer u niet goed voor uw tanden en tandvlees zorgt, door bijvoorbeeld niet vaak genoeg te poetsen of door slechte voeding. Het is daarom belangrijk om uw tanden en tandvlees regelmatig te controleren en goed te verzorgen om opnieuw parodontitis te voorkomen.